ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 12 maja do 16 maja 2025
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 12.05.2025 |
Zupa mleczna z kaszą jaglaną Chleb babuni z masłem, twarożek z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i czosnkiem, szczypiorek, herbatka |
Mus jabłkowo- truskawkowy |
Zupa chłopska z kiełbasą i ziemniakami Makaron świderki z warzywami i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym, jarzynka: fasolka szparagowa, kompot |
Owoce suszone, herbatniki |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Wtorek 13.05.2025 |
Płatki jęczmienne na mleku Chleb razowy z masłem, pasztet drobiowo- warzywny, ogórek kiszony, herbatka |
Wafle ryżowe z miodem, sok pomarańczowy |
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną Medaliony z indyka duszone w sosie własnym, ziemniaczki, surówka z marchewki, jabłka i rodzynek z jogurtem, kompot |
Jogurcik owocowy, gruszka |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, miód |
||||
Środa 14.05.2025 |
Chleb pszenny z masłem, szynka wieprzowa krucha, jajko, pomidor, natka pietruszki Kawa inka na mleku |
Koktajl malinowy na napoju migdałowym |
Zupa cygańska Placuszki na jogurcie naturalnym z jabłkami, mus owocowy, kompot |
Soczek jabłkowy, chrupki kukurydziane |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Czwartek 15.05.2025 |
Zacierka na mleku Bułka chałka z masłem i dżemem morelowym, herbatka
|
Sałatka owocowa |
Zupa krem neapolitańska z groszkiem ptysiowym Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym, puree ziemniaczane, buraczki ćwikłowe z jabłkiem, kompot |
Jogurcik naturalny, winogrono czerwone |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Piątek 16.05.2025 |
Pieczywo mieszane z masłem, pasta z twarogu, suszonych pomidorów i szczypiorku, świeży ogórek Bawarka |
Budyń waniliowy z musem wiśniowym i miodem |
Zupa prezydencka z ziemniakami Risotto z warzywami i rybą /miruna/, jarzynka: marchewka mini, kompot |
Mus owocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba, miód |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.