ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 13 maja do 17 maja 2024
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 13.05.2024 |
Zupa mleczna z kaszą jaglaną Pieczywo ziarniste z masłem, pasta z twarogu i ryby /filety z makreli w sosie pomidorowym/, ogórek kiszony, szczypiorek, herbatka |
Kisiel truskawkowy z jabłkiem |
Zupa brokułowa z ziemniakami Makaron wstążka w sosie carbonara z kiełbasą, jarzynka: marchewka mini, kompot |
Jabłka suszone |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
||||
Wtorek 14.05.2024 |
Płatki owsiane na mleku Chleb pszenny z masłem, szynka z indyka, jajko, kolorowa papryka, kiełki słonecznika, herbatka
|
Gofry z dżemem truskawkowym |
Zupa pomidorowa z ryżem Sznycelek z szynki wieprzowej panierowany pieczony w piecu, puree ziemniaczane, surówka z białej rzodkwi, marchewki, jabłka i cebuli z oliwą, kompot |
Jogurcik naturalny, gruszka |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
||||
Środa 15.05.2024 |
Chleb mazowiecki z masłem, paróweczki z szynki , ketchup Kawa inka na mleku |
Sałatka owocowa |
Zupa gulaszowa Kopytka z twarogu i ziemniaków z masłem, marchewka z jabłkiem , kompot |
Soczek pomarańczowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, |
||||
Czwartek 16.05.2024
|
Chleb razowy z masłem, pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów, świeży ogórek, szczypiorek Bawarka |
Koktajl bananowy na napoju migdałowym z cynamonem |
Zupa z porów z ziemniakami Bitki z filetu drobiowego duszone w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraczki ćwikłowe z jabłkiem, kompot |
Chrupki kukurydziane, mus owocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
||||
Piątek 17.05.2024 |
Ryż na mleku Chleb babuni z masłem, ser żółty gouda, pomidor, natka pietruszki, herbatka
|
Budyń jaglano- malinowy |
Zacierka na rosole Pulpecik rybny pieczony w piecu w sosie greckim, ziemniaczki z koperkiem, jarzynka: kalafior oprószany, kompot |
Jogurcik owocowy |
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.