ZESPÓŁ ŻŁOBKÓW Gminy Miejsce Piastowe
JADŁOSPIS od 22 kwietnia do 26 kwietnia 2024
Data |
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
|
Poniedziałek 22.04.2024 |
Owsianka na mleku Chleb babuni z masłem, pasta z twarogu i kiełbasy, świeży ogórek, natka pietruszki, herbatka |
Budyń śmietankowy z musem malinowym |
Zupa brokułowa z ziemniakami Makaron wstążka z mięsem wieprzowym w sosie ziołowo- pomidorowym, kompot |
Mus owocowy |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
|||||
Wtorek 23.04.2024 |
Pieczywo mieszane z masłem, filety z makreli w sosie pomidorowym, czerwona papryka, szczypiorek Bawarka |
Koktajl wiśniowy na jogurcie naturalnym |
Zupa fasolowa Udka z kurczaka pieczone w ziołach, ziemniaczki, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, świeżego ogórka i cebuli z oliwą, kompot |
Serek homogenizowany owocowy |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
|||||
Środa 24.04.2024 |
Płatki kukurydziane z mlekiem Chleb razowy z masłem, szynka wieprzowa krucha, rzodkiewka, kiełki słonecznika, herbatka |
Banany |
Krupnik z kaszy jęczmiennej z mięsem drobiowym i ziemniakami Naleśniki z jabłkami i białym serem, kompot |
Gruszki |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, gorczyca |
|||||
Czwartek 25.04.2024
|
Bułeczka pszenna z masłem i dżemem truskawkowym Kawa inka na mleku |
Galaretka mleczno- owocowa |
Zupa ogórkowa z ryżem Klops z szynki wieprzowej z sosem chrzanowym, ziemniaki, surówka z buraków ćwikłowych, ogórka kiszonego, jabłka i jajka z jogurtem naturalnym, kompot |
Jogurcik naturalny, jabłko |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko |
|||||
Piątek 26.04.2024 |
Chleb pszenny z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, herbatka
|
Ciasto biszkoptowe z jabłkami, sok wieloowocowy |
Zupa krem pomidorowo – paprykowa z grzankami Kaszotto z kaszy jaglanej z rybą /filet z miruny/ i warzywami jarzynka: warzywa na patelnię, kompot |
Pomarańcza |
|
Alergeny Gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jajko, ryba |
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną.
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian.
Do przygotowywanych potraw używane są przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, bazylia, majeranek, lubczyk, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kurkuma.